Naaiatelier
Het Vingerhoedje

Begin vorige eeuw schreef de science fiction schrijver Aldous Huxley in zijn donkere roman Brave New World de profetische woorden “Ending is better than mending”. Het was een fictieve overheidsslogan die mensen opdroeg om beschadigde spullen weg te gooien in plaats van te herstellen want dat laatste was slecht voor de globale economie. In 1932 klonk dit wellicht als science fiction maar in onze huidige consumptie maatschappij is het helaas een realiteit geworden. Kleding wordt nog amper hersteld zelfs als een kledingstuk langer meegaat dan één seizoen. Maar er is een voorzichtige tegenbeweging aan de gang en bewuste consumenten gaan weer aan de slag met naald en draad. 

Ben je zelf niet zo handig? Dan kan je altijd terecht in een van de weinige overgebleven retouche ateliers. In het hart van Antwerpen vind je zo al 20 jaar naai-atelier Het Vingerhoedje waar je terecht kan voor herstellingen zoals het vervangen van ritsen of voor het maken van kleding op maat. Het Vingerhoedje zet 100% in op duurzaamheid en circulaire economie door o.a. hun machinepark te laten draaien op groene stroom, fiets koeriers in te zetten, biokatoen te gebruiken, restmaterialen te recycleren en nog veel meer.

In tijden zoals deze waarin onze geglobaliseerde en gecentraliseerde massa productie tot stilstand komt, blijkt hoe noodzakelijk het behoud van deze lokale productie capaciteit is, hoe kleinschalig ook. Met HierO’s onderzoeken we hoe we dit netwerk van lokale productie aan elkaar kunnen weven tot een gedistribueerd fabriekje. Het Vingerhoedje is één van de professionele ateliers die HierO’s maskers produceert voor jou, en onze helden.